Monday, 29 September 2014

Krisis Air Kronik Tidak Berlaku di Negeri Johor.

Johor tak pernah dapat geran kerajaan, berbeza dgn negeri lain. Johor bangunkan sumber air masa dulu dgn pinjam duit, bukan bantuan kerajaan, sebab itulah kerajaan negeri usahakan agar pinjaman sediaada dapat ditukar kepada geran.

Kos rawatan air kini meningkat sebanyak dua kali ganda berikutan kenaikan tarif elektrik dan juga masalah pencemaran air bagi memastikan bekalan air bersih dan berkualiti untuk rakyat Johor. Kali terakhir tarif air dinaikkan pada 2010 . 


Bekalan air yang cukup dan berkualiti sudah hampir meliputi 100 peratus kawasan di serata negeri Johor. Hampir semua rakyat sudah menikmati bekalan melalui Syarikat Air Johor tanpa membebankan kerajaan dalam soal kewangan.

Struktur tarif air adalah berbeza di setiap negeri kerana ia bergantung kepada faktor amaun subsidi kerajaan, perkhidmatan kepada pelanggan, liputan perkhidmatan, kepadatan penduduk, bentuk muka bumi, kualiti air mentah dan lain-lain. Infrastruktur dan keluasan liputan penyediaan air bersih di Johor jauh lebih besar berbanding di Pulau Pinang

Golongan miskin di Johor menerima rebat percuma air sebanyak kini ditingkatkan drp 20 000 liter kpd 25,000 liter kini telah diperluaskan. Program ini juga adalah salah satu dari inisiatif Kerajaan Negeri Johor untuk memberi bantuan kepada golongan yang layak menerima. Pelaksanaan di Johor jauh lebih bijak dan menepati golongan sasar.

Air merupakan sumber yang semakin terhad, tercemar dan sukar dirawat. Rakyat perlu menilai air pada tempat sewajarnya. Penjimatan air akan menjadi tidak penting kepada golongan berkemampuan kerana ia diberi secara percuma. Apapun Kadar penggunaan air setiap tahun meningkat lebih besar dan memerlukan penjimatan serta kawalan

Memang benar air adalah anugerah Allah yang bersifat percuma. Tetapi ia adalah air yang tidak dirawat yang tidak memerlukan sebarang proses rawatan dan operasi perbekalan ke dalam kediaman masing-masing. Perkhidmatan merawat dan membekalkan air memerlukan kos.

Krisis air yang kronik tidak berlaku di Johor tetapi di Selangor berlaku.Tidak perlulah diberi rebat air jika airnya pun dicatu hingga kulit kering jadi kematu.Apa guna ada air percuma tetapi percuma sahaja diserang penyakit akibat air lombong yang entah selamat entahkan tidak.

Apa yang lebih penting menyediakan bekalan air yang berterusan dan berkualiti kepada rakyat Johor untuk generasi akan datang dan subsidi Rumah Mampu milik johor lebih besar yang hampir sehingga RM 60 000 jika anda membeli rumah berharga RM 90 000 yang pada harga asalnya 150 000.

No comments:

Post a Comment