Thursday 3 November 2016

DYMM SULTAN JOHOR: BELAJAR BUDAYA DAN CARA ORANG JOHOR

TITAH UCAPAN


DULI YANG MAHA MULIA
SULTAN IBRAHIM IBNI ALMARHUM SULTAN ISKANDAR,
SULTAN YANG DIPERTUAN
BAGI NEGERI DAN JAJAHAN TAKLUK JOHOR DARUL TA’ZIM

DALAM
MAJLIS HIMPUNAN BANGSA JOHOR

BERTEMPAT
DI STADIUM MAJLIS PERBANDARAN PASIR GUDANG,
JOHOR BAHRU

PADA HARI KHAMIS, 3 NOVEMBER 2016.


ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

1. DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH  LAGI MAHA MENGASIHANI. SEGALA PUJIAN BAGI ALLAH TUHAN PENTADBIR SELURUH ALAM. SELAWAT DAN SEJAHTERA  KEPADA JUNJUNGAN BESAR KITA NABI MUHAMMAD  SEMULIA MULIA RASUL,  SERTA KELUARGA DAN PARA SAHABATNYA SEKALIAN.

2. ALHAMDULLILAH, SYUKUR SAYA KE HADRAT ALLAH SUBHANAHU WATAALA, KERANA DENGAN LIMPAH KURNIA DAN IZINNYA DAPAT SAYA HADIR DALAM MAJLIS HIMPUNAN BANGSA JOHOR YANG DIANJURKAN BUAT KALI PERTAMA PADA HARI YANG BERSEJARAH  INI.

SEJAK SAYA MENAIKI TAKHTA KERAJAAN JOHOR,  PADA TAHUN 2010, ATAU 6 TAHUN YANG LALU, SAYA TELAH BANYAK BERTEMU DENGAN RAKYAT SAYA MELALUI PROGRAM KEMBARA MAHKOTA JOHOR, DAN JUGA BEBERAPA MAJLIS LAIN YANG DIANJURKAN OLEH PIHAK KERAJAAN. NAMUN PADA HARI INI, SAYA BERASA AMAT TERUJA DENGAN MAJLIS HIMPUNAN BANGSA JOHOR YANG DI ADAKAN INI, KERANA IA MERUPAKAN MAJLIS PERTAMA BAGI DIRI SAYAA UNTUK MENYAMPAIKAN NASIHAT KEPADA SEMUA RAKYAT SAYA, BANGSA JOHOR YANG HADIR DI STADIUM INI.
SETINGGI-TINGGI TAHNIAH DAN BERBANYAK TERIMA KASIH SAYA UCAPKAN KEPADA PIHAK PENGANJUR DAN SEMUA PIHAK YANG TERLIBAT.

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

3. SEMUA MANUSIA DI DUNIA INI INGIN HIDUP DENGAN SELESA, AMAN DAN SEJAHTERA. NAMUN BEGITU, SETIAP MANUSIA ITU DILAHIRKAN DAN HIDUP DENGAN KEADAAN YANG BERBEZA-BEZA, SAMA ADA  PADA WARNA KULIT, KETURUNAN, AGAMA, ATAU BANGSA. OLEH YANG DEMIKIAN, KUNCI UTAMA YANG KITA PERLUKAN UNTUK MENCAPAI KESEJAHTERAAN HIDUP DALAM MASYARAKAT YANG BERBILANG BANGSA  ADALAH PERPADUAN YANG ERAT.
SERING SAYA KATAKAN, TIDAK ADA MANA-MANA NEGARA DI DUNIA INI YANG AKAN MAJU JIKA RAKYATNYA BERPECAH-BELAH.

4. ADALAH MENJADI TANGGUNGJAWAB SEMUA RAKYAT, TANPA MENGIRA KAUM ATAU KETURUNAN, UNTUK BERSATU HATI BAGI MEMBENTUK SEBUAH MASYARAKAT YANG HARMONI.
SETIAP RAKYAT MESTI BERTOLAK-ANSUR, BANTU-MEMBANTU, DAN HIDUP BERMUAFAKAT. SIKAP IRI HATI ATAU CEMBURU DENGAN KELEBIHAN ORANG LAIN HARUS DIELAKKAN KERANA IA AKAN MEMBAWA KEPADA PERGADUHAN DAN PERPECAHAN.

5. MELIHAT KEPADA KEADAAN MASYARAKAT DI MALAYSIA HARI INI, SAYA MERASAKAN PERPADUAN KAUM, MASIH BELUM DICAPAI SEPENUHNYA.
ANTARA FAKTOR KEADAAN INI BERLAKU ADALAH  KERANA MASIH WUJUD SISTEM PENDIDIKAN YANG BANYAK ALIRAN, TERUTAMA DI PERINGKAT SEKOLAH RENDAH. LIHATLAH GENERASI HARI INI, HASIL DARI SISTEM PENDIDIKAN VERNAKULAR YANG BERORENTASIKAN KAUM. BAGAIMANA MEREKA HENDAK BERSATU JIKA DARI KECIL LAGI MEREKA TELAH DIASINGKAN ?

6. SAYA JUGA HAIRAN MACAM MANA MASIH ADA RAKYAT MALAYSIA YANG TIDAK BOLEH BERBAHASA MELAYU. JIKA RAKYAT TIDAK BOLEH BERKOMUNIKASI DAN MEMAHAMI ANTARA SATU SAMA LAIN, BAGAIMANA HENDAK HIDUP BERSAMA ?

7. OLEH ITU SUKA SAYA TEGASKAN DI SINI SUPAYA KERAJAAN MENAMBAH-BAIK SISTEM PENDIDIKAN NEGARA DENGAN MENJADIKAN SEKOLAH RENDAH HANYA SATU ALIRAN.
BAHASA KEBANGSAAN DIGUNAKAN SEBAGAI BAHASA PENGANTAR, BAHASA INGGERIS SEBAGAI MATA PELAJARAN WAJIB,  BAHASA MANDARIN DAN TAMIL PULA DIJADIKAN MATA PELAJARAN TAMBAHAN.

8. PERUBAHAN INI HARUS DIBUAT DI PERINGKAT SEKOLAH RENDAH, KERANA KANAK-KANAK YANG BERUMUR DI BAWAH 12 TAHUN, MUDAH UNTUK DIBENTUK. IBARAT KATA PEPATAH “MELENTUR BULUH BIARLAH DARI REBUNG”.

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

9. SALAH SATU CARA LAIN UNTUK MENYATU-PADUKAN RAKYAT ADALAH MELALUI AKTIVITI SUKAN. PASUKAN BOLA SEPAK J.D.T TELAH BERJAYA MENGERATKAN HUBUNGAN BANGSA JOHOR TANPA MENGIRA KAUM, KETURUNAN ATAU PANGKAT.

10.NAMUN BEGITU, ADA JUGA SEGELINTIR PENYOKONG YANG TIDAK BERDISIPLIN BERTINDAK MELAMPAU BATAS DAN MEROSAKKAN SEMANGAT PERPADUAN DALAM  SUKAN.  ADA JUGA PENGGUNA MEDIA SOSIAL YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB MELEMPARKAN KATA-KATA KESAT DI FACEBOOK KERANA SIFAT CEMBURU DAN IRI- HATI DENGAN KEJAYAAN PASUKAN J.D.T.

11. SAYA BERHARAP PERKARA SEPERTI INI  DAPAT DIHENTIKAN. SETIAP PASUKAN ADALAH MUSUH HANYA SEMASA PERLAWANAN, DAN AKAN MENJADI KAWAN SELEPAS PERTANDINGAN.
BEGITU JUGA DENGAN PENYOKONG, BERSORAKLAH KETIKA PERLAWANAN BERLANGSUNG DAN BERJABAT TANGAN SETELAH PERTANDINGAN SELESAI.
JIKA KITA BANDINGKAN  KEJAYAAN PASUKAN JDT TIGA TAHUN KEBELAKANGAN INI  BERBANDING 22 TAHUN YANG LALU, KITA AKAN LIHAT KEJAYAAN YANG BEGITU CEMERLANG TELAH DICAPAI DALAM MASA YANG SINGKAT. TAHNIAH SAYA UCAPKAN KEPADA SEMUA YANG TERLIBAT. SEGALA KEJAYAAN INI TIDAK AKAN DICAPAI TANPA SOKONGAN YANG BERTERUSAN DARIPADA PENYOKONG DAN PENAJA. TETAPI JANGANLAH KITA MENGHARAPKAN UNTUK MENANG SETIAP MASA.

12. SUDAH MENJADI ADAT PERLAWANAN  ADA KALAH DAN MENANG. DUNIA PUN ADA SIANG DAN MALAM, LAUT PUN ADA PASANG DAN SURUT. YANG PENTING, WALAU APA PUN YANG TERJADI  TERHADAP PASUKAN, SOKONGAN MESTI TERUS DIBERIKAN.  JANGAN HANYA BERSORAK KETIKA MENANG DAN MENGUTUK PASUKAN APABILA KALAH.

13. BARU-BARU INI, ADA SEORANG PEMIMPIN ATASAN YANG TELAH MELATAH TERHADAP KATA-KATA YANG DIKELUARKAN OLEH TUNKU MAHKOTA. DIA DENGAN ANGKUHNYA MENYERANG ANAK SAYA DAN MENDESAK TUNKU MAHKOTA MEMOHON MAAF SECARA BERTULIS KEPADANYA. SUKA SAYA INGATKAN KEPADA INDIVIDU TERSEBUT AGAR JANGAN TERLALU BERLAGAK. INI NEGERI JOHOR  DAN TUNKU MAHKOTA ADALAH ANAK SAYA, “CUBIT PEHA KIRI, PEHA KANAN JUGA TERASA SAKIT”. JIKA HENDAK MENEGUR, TEGURLAH DENGAN BAIK. PEMIMPIN JENIS APAKAH INI  KALAU TIDAK TAHU BERADAB?  SAYA AKAN MAKLUMKAN PERKARA INI KEPADA PERDANA MENTERI  KERANA INDIVIDU TERSEBUT ADALAH SEORANG MENTERI KABINET.

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

14. DALAM DUNIA HARI INI, FITNAH DAN HASUTAN AMAT MUDAH DIBUAT DAN DISEBARKAN. SAYA MENDAPAT LAPORAN BANYAK ORANG MENGATA SAYA ATAU KELUARGA SAYA DI MEDIA SOSIAL. SAYA TAK BUAT LAPORAN TETAPI ORANG RAMAI YANG MELAPORKANNYA KEPADA PIHAK POLIS.  SAYA PUN TAK KENAL ORANG YANG MENGUTUK SAYA. APABILA POLIS MENGAMBIL TINDAKAN, SAYA DENGAR DIA BERASA TAKUT DAN MUNGKIN RASA BERSALAH,  TERUS LARI KELUAR NEGARA. NASIHAT SAYA KEPADA SEMUA JAGALAH ADAB DAN  TUTURKATA DI MEDIA SOSIAL KERANA KENYATAAN YANG SILAP BOLEH MENGUNDANG PADAH. BAK KATA PEPATAH “KERANA PULUT SANTAN BINASA, KERANA MULUT BADAN BINASA.”

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

15. TIDAK KIRA DI MANA KITA BERADA, KITA MESTILAH HORMAT KEPADA UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN YANG DIBUAT OLEH PIHAK BERKUASA.
SUKA SAYA INGATKAN SUPAYA SETIAP RAKYAT MENGAMBIL TAHU  DAN MEMATUHI UNDANG-UNDANG YANG TELAH DIBUAT SAMA ADA DIPERINGKAT PERSEKUTUAN ATAU PUN NEGERI.
 SEKIRANYA ADA PERASAAN TIDAK PUAS HATI DENGAN KEPUTUSAN ATAU DASAR KERAJAAN, AMBIL-LAH TINDAKAN MENGIKUT SALURAN YANG BETUL.

16. AKHIR-AKHIR INI, SAYA LIHAT TELAH WUJUD SATU BUDAYA YANG TIDAK SIHAT DI NEGARA KITA, IAITU BUDAYA DEMONSTRASI JALANAN. TINDAKAN RAKYAT YANG BERKUMPUL DI TEMPAT AWAM, SAMBIL MEMBAWA SEPANDUK DAN MELAKUKAN AKSI YANG MENGHINA PEMIMPIN ATAU INDIVIDU, ADALAH TINDAKAN YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB DAN HANYA MENIMBULKAN KEBENCIAN DAN PERPECAHAN MASYARAKAT. YANG PELIKNYA, SEORANG BEKAS PEMIMPIN NEGARA  YANG TERKENAL DI DUNIA  PUN SAMA-SAMA MENYERTAI DEMONSTRASI JALANAN. INI BUKAN TABIAT ORANG KITA.

17. SAYA JUGA TIDAK FAHAM  MENGAPA ORANG KITA TERIKUT-IKUT DENGAN CARA ORANG LUAR  YANG MENGHASUT  UNTUK MENJATUHKAN KERAJAAN.
INGIN SAYA TEGASKAN, DI NEGERI JOHOR, SAYA TIDAK AKAN BENARKAN MANA-MANA PIHAK MENGANJURKAN DEMONSTRASI JALANAN. KERANA IA AKAN MENGGANGGU KETENTERAMAN AWAM DAN MEMBERIKAN IMEJ YANG TIDAK BAIK.

18. OLEH ITU, SAYA INGATKAN  KEPADA SEMUA N.G.O. DI JOHOR DAN SEMUA BANGSA JOHOR SUPAYA JANGAN IKUT BUDAYA YANG SESAT INI. JIKA TIDAK PUAS HATI DENGAN KERAJAAN, SALURKAN-LAH MELALUI WAKIL-WAKIL RAKYAT YANG TELAH DIPILIH. DAN JIKA WAKIL RAKYAT GAGAL MEMBAWA SUARA HATI RAKYAT, MAKA PILIHLAH PEMIMPIN YANG BARU APABILA TIBA PILIHANRAYA YANG AKAN DATANG.

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

19. SISTEM DEMOKRASI NEGARA TELAH DIAMALKAN SEJAK 60 TAHUN YANG LALU, APABILA PERJANJIAN PERSEKUTUAN TANAH MELAYU 1948 DITANDATANGANI OLEH RAJA-RAJA MELAYU, DI MANA KUASA PENTADBIRAN DITURUNKAN KEPADA PEMIMPIN-PEMIMPIN  YANG DI PILIH OLEH RAKYAT.

20. NAMUN BEGITU, SAYA BERASA AMAT KECEWA APABILA ADA PEMIMPIN YANG TELAH DIBERIKAN KUASA, MENJADI SEMAKIN TAMAK DAN INGINKAN KUASA YANG LEBIH BESAR  SEHINGGA SANGGUP MENGHAPUSKAN HAK ORANG YANG MEMBERINYA KUASA DAHULU.

21. INILAH DIKATAKAN SEPERTI KACANG LUPAKAN KULIT, PEMIMPIN TIDAK BERTANGGUNGJAWAB INI TELAH MEMBUAT BEBERAPA PINDAAN KEPADA PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN.

22. TERUTAMANYA PADA TAHUN 1994 YANG TELAH MENJADIKAN YANG DIPERTUAN AGONG  SEBAGAI BONEKA YANG MESTI MENGIKUT TELUNJUK MEREKA.
TINDAKAN MENGHAPUSKAN HAK YANG DIPERTUAN AGONG  ADALAH SAMA SEPERTI MENGHAPUSKAN HAK  RAJA-RAJA MELAYU YANG LAIN.

23. SAUDARA-SAUDARI BOLEH SEMAK SENDIRI PINDAAN YANG TELAH DIBUAT  IAITU PADA PERKARA 40(1A). SIAPAKAH PERDANA MENTERI PADA KETIKA ITU?. JIKA ITU SATU KESILAPAN, MAKA BETULKAN-LAH. TETAPI JIKA MEREKA BERASA SELESA  DENGAN KUASA YANG MEREKA PEROLEHI,  MAKA SAYA PERCAYA  PERKARA INI TIDAK AKAN DIBINCANGKAN.

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

24. INGIN SAYA INGATKAN DI SINI  KEPADA ORANG LUAR  YANG DATANG DAN TINGGAL DI NEGERI JOHOR. NEGERI INI TERBUKA LUAS  UNTUK SEMUA RAKYAT MALAYSIA,  BUKAN UNTUK BANGSA JOHOR SAHAJA.

25. OLEH ITU, APABILA DUDUK DI JOHOR, HORMATILAH UNDANG-UNDANG NEGERI  DAN TUNJUKKAN KESETIAAN KEPADA NEGERI INI.INGATLAH PEPATAH MELAYU ADA MENYEBUT “DIMANA BUMI DIPIJAK  DISITU LANGIT DIJUNJUNG.”

26. BELAJARLAH CARA DAN BUDAYA ORANG JOHOR. SEBAGAI CONTOH, ORANG JOHOR TIDAK MENGANGKAT SEMBAH KEPADA RAJA, TETAPI TAAT SETIANYA TIDAK BERBELAH BAHAGI DAN IKUTLAH CARA PAKAIAN ORANG JOHOR  IAITU BAJU MELAYU TELUK BELANGA.

27. DI JOHOR JUGA BANYAK MAKANAN YANG SEDAP-SEDAP KERANA DI SINI BANYAK KAUM  YANG TELAH DATANG BERHIJRAH, SEPERTI ORANG JAWA, BUGIS, BANJAR DAN LAIN-LAIN. MUNGKIN SEBAB ITULAH  RAMAI ORANG YANG HENDAK BERKAHWIN  DENGAN ORANG JOHOR.  TAPI SAYA PILIH ORANG PERAK.

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

28. GENERASI BELIA HARI INI ADALAH GOLONGAN YANG BERUNTUNG KERANA DAPAT MENIKMATI SUASANA HIDUP YANG SELESA  DAN PELUANG PEKERJAAN YANG BANYAK.

29. OLEH ITU SAYA NASIHATKAN KEPADA BELIA MAT MOTOR SUPAYA BERUBAH, JANGAN HANYA DUDUK GOYANG KAKI DAN MENYUSAHKAN IBU BAPA.
SAYA TAHU TIDAK SEMUA MAT MOTOR YANG BERMASALAH, TETAPI KERANA DUA-TIGA YANG BUAT PERANGAI,  SEMUANYA MENDAPAT NAMA BURUK. IBARAT “NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGA.”

30. PARA BELIA DAN GENERASI MUDA HARI INI, HARUSLAH BERUSAHA  UNTUK MENJADI MANUSIA YANG DISANJUNGI. ELAKKAN DIRI DARIPADA GEJALA YANG TIDAK SIHAT KERANA AWAK SEMUA ADALAH GENERASI MASA HADAPAN YANG AKAN MEWARISI BUMI BERTUAH INI.

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

31. SATU PERKARA YANG SERING SAYA TEKANKAN ADALAH ISU PENJAGAAN ALAM SEKITAR DAN KEBERSIHAN. SAYA TELAH MEMINTA KERAJAAN MEMBANTERAS ISU PENCEROBOHAN TANAH DAN MENGHENTIKAN PENGELUARAN LESEN PEMBALAKAN HUTAN.

32. OLEH YANG DEMIKAN, SAYA MINTA KERJASAMA SEMUA RAKYAT UNTUK SAMA-SAMA MEMBANTU KERAJAAN DALAM MENGAWAL AKTIVITI PENEROKAAN TANAH DAN HUTAN    DARI TERUS BERLAKU.

33. BEGITU JUGA DENGAN MASALAH KEBERSIHAN. SEMUA YANG DIPERTUA MAJLIS TELAH DIARAHKAN  UNTUK MENINGKATKAN MUTU KEBERSIHAN DI SEMUA KAWASAN DAN MENGAMBIL TINDAKAN TERHADAP ORANG RAMAI  YANG MEMBUANG SAMPAH SESUKA HATI. TANGGUNGJAWAB MENJAGA KEBERSIHAN ADALAH TANGGUNGJAWAB SEMUA, BUKAN HANYA DIBUAT OLEH  KERAJAAN SEMATA-MATA.

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

34. SEJAK DARI DAHULU LAGI, NEGERI JOHOR TELAH MENJADI SEBUAH NEGERI YANG PALING MAJU DI TANAH MELAYU. INI KERANA KEDUDUKANNYA YANG STRATEGIK DAN DASAR MESRA PELABUR YANG DI AMALKAN.

35. ALMARHUM SULTAN IBRAHIM TELAH MENJEMPUT DAN  BEKERJASAMA DENGAN PELABUR DARI EROPAH, CHINA,  DAN JEPUN UNTUK MEMBUKA KAWASAN PERTANIAN DAN PERLOMBONGAN DI JOHOR. MALAH BAGINDA JUGA TELAH MENJELAJAH SEHINGGA KE EROPAH DAN AMERIKA SYARIKAT UNTUK MEMPROMOSIKAN JOHOR.

36. PELABUR-PELABUR ASING INI TELAH DIBERIKAN HAK ATAS TANAH YANG DIMAJUKAN, TETAPI TIDAK MEMBAWA BALIK TANAH MEREKA DI JOHOR KE NEGARA MEREKA. KAWASAN YANG TELAH DIMAJUKAN TERUS KEKAL MENJADI PENYUMBANG KEPADA KEMAJUAN EKONOMI NEGERI JOHOR.

37. BEGITU JUGA DASAR YANG DILAKSANAKAN OLEH KERAJAN PADA HARI INI  DENGAN MENGAJAK PELABUR DARI LUAR NEGARA UNTUK SAMA-SAMA MEMBANGUNKAN SEKTOR HARTANAH DI NEGERI JOHOR. DAN KERAJAAN SENTIASA MEMBUKA PELUANG KEPADA MANA-MANA PELABUR LAIN UNTUK MEMAJUKAN NEGERI JOHOR, BUKAN SAHAJA DARI NEGARA CHINA.

38. OLEH ITU, SAYA BERHARAP AGAR RAKYAT JOHOR  MENGAMBIL PELUANG-PELUANG PEKERJAAN YANG DISEDIAKAN KESAN DARIPADA PEMBANGUNAN YANG PESAT DI NEGERI INI.

39. MALAH HASIL DARIPADA PEMBANGUNAN INI JUGA TELAH MEMBOLEHKAN KERAJAAN MEMBINA LEBIH BANYAK RUMAH UNTUK PENDUDUK TEMPATAN DAN MENINGKATKAN KEMUDAHAN AWAM.

40. LIHAT SAHAJA KEMAJUAN YANG DIBUAT DI PASIR GUDANG INI, YANG DULUNYA SEPERTI TEMPAT JIN BERTENDANG, TETAPI SEKARANG SUDAH MAJU MEMBANGUN. ADAKAH RAKYAT MASIH MENAFIKAN KESAN PEMBANGUNAN YANG DIBUAT?

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

41. KITA SEMUA PASTI TIDAK LUPA DENGAN PERISTIWA KEBAKARAN DI HOSPITAL SULTANAH AMINAH BARU-BARU INI. SAYA TURUT MERASA DUKACITA DENGAN BENCANA YANG BERLAKU SEHINGGA ADA YANG TELAH TERKORBAN.

42. NAMUN, APABILA DIMAKLUMKAN MENGENAI APA YANG BERLAKU SEMASA DAN SELEPAS KEJADIAN TERSEBUT, SAYA MERASA BANGGA KERANA MEMPUNYAI RAKYAT YANG BERSATU DAN BERHATI MULIA.  SEMUA KAKITANGAN HOSPITAL TELAH  BERTUNGKUS LUMUS MEMBANTU MENYELAMATKAN PESAKIT YANG TERLIBAT.

43. BANYAK JUGA PIHAK TELAH TAMPIL MEMBERIKAN BANTUAN TENAGA, MAKANAN DAN KEMUDAHAN UNTUK MEMBANTU MANGSA YANG TERLIBAT.
MALAH JIRAN KITA SINGAPURA JUGA TURUT MENAWARKAN KEMUDAHAN HOSPITAL DAN WAD KEPADA PESAKIT YANG MEMERLUKAN.

44. INILAH SEMANGAT KERJASAMA DAN BANTU-MEMBANTU YANG MESTI KITA PERTAHANKAN, BUKAN SAHAJA KETIKA WAKTU SUSAH, MALAH KETIKA SENANG JUGA KITA MESTI BERSATU.

45. BERKAITAN DENGAN KEADAAN HOSPITAL SULTANAH AMINAH, SAYA TELAH MAKLUMKAN KEPADA MENTERI KESIHATAN YANG HOSPITAL ITU BUKANLAH KILANG SARDIN.

46. KERAJAAN MESTI MEMBINA SEBUAH HOSPITAL BARU YANG LEBIH BAIK  UNTUK MEMBERIKAN PERKHIDMATAN YANG SEMPURNA. JANGAN SUSAHKAN RAKYAT SAYA.

47. HOSPITAL SULTANAH AMINAH  MERUPAKAN  BANGUNAN WARISAN DI JOHOR, YANG MEMPUNYAI BANYAK SEJARAH. TETAPI MALANGNYA RUPA BENTUK BANGUNAN INI  TELAH BANYAK DIBUAT PENAMBAHAN DAN UBAH SUAI.
SAYA BERHARAP BANGUNAN INI AKAN DIKEMBALIKAN  KEPADA REKA BENTUK ASAL PADA MASA AKAN DATANG.

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

48. INGIN SAYA INGATKAN MENGENAI SATU PENYAKIT YANG SEDANG DATANG KE JOHOR AKIBAT SEJENIS VIRUS YANG AMAT MERBAHAYA.

49. VIRUS INI LEBIH TERUK DARIPADA ZIKA KERANA TIADA PENAWARNYA. JIKA PENYAKIT JANTUNG, BOLEH MATI SERTA MERTA. VIRUS INI AKAN MEMBUAT PESAKITNYA  SENGSARA SEPANJANG HAYAT.

50. VIRUS YANG SAYA MAKSUDKAN ADALAH VIRUS PERPECAHAN. VIRUS INI DATANG DARIPADA PARTI POLITIK BARU DAN AHLI-AHLINYA MENJADI PENYEBARNYA.

51. VIRUS INI SANGAT MERBAHAYA KERANA IANYA SUKAR DIUBATI. APABILA MASYARAKAT  TELAH DIJANGKATI VIRUS INI, MAKA MUSNAHLAH KEHIDUPAN RAKYAT DAN KEMAKMURAAN NEGARA.
OLEH ITU SAYA BERHARAP RAKYAT MENJAUHKAN DIRI DARIPADA VIRUS INI. GUNAKAN AKAL FIKIRAN DAN JANGAN SAMPAI MENYESAL KEMUDIAN HARI.

52. PEMBAWA VIRUS INI AKAN MENGHENTAM KERAJAAN SETIAP HARI DAN MENGHASUT RAKYAT SUPAYA MEMBENCI PEMIMPIN. TETAPI KEBAIKAN YANG DIBUAT KERAJAAN SEMUANYA MEREKA BUAT TAK NAMPAK.
APABILA AGENDA ATAU HASRAT MEREKA TIDAK TERCAPAI, MEREKA AKAN BIARKAN MASYARAKAT HIDUP DALAM KEADAAN YANG MENDERITA.

53.SAYA BERCAKAP SEBAGAI ORANG TUA ATAU SEORANG BAPA YANG CINTAKAN PERPADUAN DAN MAHU RAKYAT SAYA HIDUP DENGAN AMAN DAN DAMAI.
SAYA TIDAK MAHU MELIHAT RAKYAT SAYA BERPECAH. SAYA BENCI KEPADA INDIVIDU YANG MEMPUNYAI AGENDA TERSENDIRI, MENGHASUT RAKYAT  UNTUK BERGADUH SESAMA-SENDIRI. APABILA PERPECAHAN BERLAKU, KEHIDUPAN RAKYAT AKAN MENJADI SUSAH. DAN PADA WAKTU ITU, JANGANLAH TOLEH KEPADA SAYA.

SAUDARA SAUDARI SEKALIAN,

54. KEHIDUPAN YANG KITA KECAPI HARI INI ADALAH HASIL DARIPADA USAHA YANG DIBUAT OLEH PEMIMPIN TERDAHULU. DAN SEGALA TINDAKAN YANG KITA BUAT HARI INI PULA AKAN MEMBERI KESAN KEPADA WARIS DAN GENERASI KITA YANG AKAN DATANG.

55. OLEH ITU, MARILAH KITA BERUSAHA UNTUK MEMBERIKAN MASA DEPAN YANG LEBIH BAIK UNTUK ANAK CUCU KITA.

56. SAYA MELIHAT MASA DEPAN NEGERI JOHOR INI AKAN BERTAMBAH BAIK. TETAPI SEGALA-GALANYA TERLETAK KEPADA SIKAP RAKYAT YANG RAJIN BERUSAHA DAN BERSATU PADU, DAN PEMIMPIN-PEMIMPIN YANG AMANAH DAN BERTANGGUNGJAWAB. SAYA HANYA BOLEH BERCAKAP DAN MEMBERIKAN NASIHAT.

57. SAYA MERASA AMAT GEMBIRA DENGAN PROGRAM YANG DI ANJURKAN INI DAN MENGUCAPKAN BERBANYAK TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG HADIR.

58. AKHIR KATA, MARILAH KITA BERDOA  KEHADRAT ALLAH SUBHANAHU WATAALA SEMOGA MENGURNIAKAN RAHMAT KEPADA SELURUH BANGSA JOHOR DAN SEMOGA NEGERI JOHOR DARUL TA’ZIM TERUS KEKAL MEMBANGUN DENGAN AMAN DAN SENTOSA.

SEKIAN  WABILLAAHI TAUFIQ  WALHIDAAYAH  WASSALAAMU ALAIKUM  WARAHMATULLAAHI WABARAKAATUH.

#LuaskanKuasamu

No comments:

Post a Comment